Ja, és még valami!

Véleményblog érdekes és érdektelen témákkal a mindennapokból

A 086-os ügynök

2022. szeptember 26. 13:37 - ZsonyaBlog

kypit-spravky-086-y2.jpg

A most következő történet tárgya nem más, mint a szovjet idők megsárgult lapjait idéző, méltán hírhedt „086-os számú szpravka”, melynek hallatán még helyiek is felszisszennek. Egészen pontosan egy egészségügyi igazolásról van szó, amelyet minden olyan intézmény megkövetel, ahova – az egyszerűség kedvéért fogalmazzunk úgy – rendszeresen jársz. Vagyis iskolába, egyetemre, munkára jelentkezés alkalmával is magaddal kell vinned. Egyrészt igazolod vele, hogy nem vagy halálos/fertőző beteg és ezáltal nem jelentesz veszélyt a társadalomra (= a szocialista népre, mint azt később megtudtuk), másrészt ha munkaidőben bármilyen baleset ér, te vállalod magadért a felelősséget, nem az adott intézményhez tartozó illetékest fogják leültetni gondatlanságért. Jó, mi?

Tovább
Szólj hozzá!

Fizetésemelés

2022. szeptember 23. 14:52 - ZsonyaBlog

Vannak, akik (mindig is alulfizetett) foglalkozásuk jellegénél fogva vagy éppen a megfelelő ambíciók/kapcsolati tőke/rendszerszintű akarat hiányából fakadóan soha életükben nem részesülnek benne. Vannak, akik csak a kávéautomata mellett és kollegiális rendezvények alkalmával célozgatnak rá félhangosan, remélve, hogy az elejtett magok termékeny talajra hullanak. És vannak, akiknek áldozatos és körültekintő munkával sikerül rábírniuk munkaadójukat, hogy az erőfeszítéseikért cserébe kapott anyagi javak az elszabaduló infláció nyomába szegődjenek, vagy akár utol is érjék azt.

Tovább
Szólj hozzá!

Az úriember

2022. szeptember 22. 18:28 - ZsonyaBlog

Az úriember nem csak az ismeretség/baráti összejövetel/telefonbeszélgetés/étkezés első tíz percében úriember. Az úriember megtanult viselkedni és tudását nem az évenként kétszer látogatott pince legutolsó poros, pókhálóval beszőtt polcán tárolja a limlomok között, hanem alkalmazza is. Nem csak otthoni magányában, hanem társaságban is. Sőt, főleg ott. És nem addig tart, amíg valaki ki nem hozza neki az első felest.

Tovább
Szólj hozzá!

Üzleti-magyar szótár

2022. szeptember 22. 14:06 - ZsonyaBlog

Természetesen becsülendő, ha valaki szofisztikáltan, körültekintően fejezi ki magát. A trágár, indokolatlanul nyers, már-már erőszakos formát öltő megnyilvánulásoknak az üzleti életben nincs helye. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy az ember – természeténél fogva – hivatalos, munkahelyi létállapotában is csak ember. Lássunk néhány példát azokra a fent jelzett környezetben alkalmazott kommunikációs sémákra, amelyek mögött – időnként nem is annyira megalapozatlanul – egészen más, önmagánál prózaibb, emberibb, életszerűbb jelentést, üzenetet sejthetünk. Ezek a mondatok a munkaviszony jellegétől függetlenül bárkitől elhangozhatnak:

Tovább
Szólj hozzá!

Az üzenet

2022. szeptember 19. 13:01 - ZsonyaBlog

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek!" /Karinthy Frigyes/

„Itt voltunk…” – olvasom a liftajtón, és ahogy kinyílik, tétován belépek. Amikor becsukódik mögöttem az ajtó, egyszerre minden elcsendesedik; csupán a szívem lüktetését érzem, mely tompítja az érzékelésemet. Átfázott testem még mindig az utca fagyától borzong.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: novella pillanat

A zöldhasú fogságában

2022. március 22. 23:31 - ZsonyaBlog

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy kölcsön kelljen kérned, amikor épp nem volt elég cigid buszjegyre? Vagy nem tudtad kifizetni a villanyszámlát, mert alkoholos mámorban jó ötletnek tűnt a maradék félretett pénzedet is plazmatévére elverni? Amennyiben az utolsó fillér megadásáig álmatlan éjszakák gyötörnek, nem pedig úgy kell utánad küldeni az orosz maffiát, hogy előásson Mordor legmélyebb bugyraiból és kiverje belőled az infláció miatt akkorra már felét sem érő összeget, akkor ez a poszt neked szól.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása