Ja, és még valami!

Véleményblog érdekes és érdektelen témákkal a mindennapokból

Fizetésemelés

2022. szeptember 23. 14:52 - ZsonyaBlog

Vannak, akik (mindig is alulfizetett) foglalkozásuk jellegénél fogva vagy éppen a megfelelő ambíciók/kapcsolati tőke/rendszerszintű akarat hiányából fakadóan soha életükben nem részesülnek benne. Vannak, akik csak a kávéautomata mellett és kollegiális rendezvények alkalmával célozgatnak rá félhangosan, remélve, hogy az elejtett magok termékeny talajra hullanak. És vannak, akiknek áldozatos és körültekintő munkával sikerül rábírniuk munkaadójukat, hogy az erőfeszítéseikért cserébe kapott anyagi javak az elszabaduló infláció nyomába szegődjenek, vagy akár utol is érjék azt.

Na jó, de mire fel? – merül fel a jogos kérdés a munkaadó részéről. Az infláció olyan, mint az időjárás: ha esik az eső, tessék behúzódni fedett helyre, pick szalámi helyett vegyél parizert, autó helyett békávézz! Kibírod, nem? – mindenkit érint, mégsem emelték meg a komplett vezérkar juttatását (de igen), a szociális munkások, tanárok, mentősök, kutyamenhelyen dolgozók egy fillérrel sem kapnak többet, mint nyolc éve, te pedig úgyis bejössz holnap profitot termelni nekünk, szóval nem is értjük, miért kellene többet adnunk pont neked?

Ne is fáradjunk mellébeszéléssel, kétség sem fér hozzá: egészen egyszerűen azért, mert megérdemeljük.

Ha azonban ez a – szerintünk mindent kimerítő – indoklás nem felelne meg az adott munkaadó szájízének, íme néhány ötlet, mire hivatkozva kérhetsz te (igen, Te!) fizetésemelést:

- egy semmiféle eszköztől vissza nem riadó alvilági szervezet (ne firtassátok a körülményeket) pénzt követel tőlem, amelyet fizetnem kell;

- a megtakarításaim euróban/svájci frankban/dollárban vannak, a gyenge forint miatt hónapról hónapra kevesebb összeg érkezik a számlámra. Ki fogja kompenzálni az árfolyamrést, ha nem ti?

- be kell fizetnem az asszony jóga/tantra/szalsza tanfolyamát, különben nem kapok este vacsorát. Ha nem eszek, fáradékony leszek és ingerült, rosszabb eredményeket fogok produkálni nektek!

- önpusztításom, függőségeim űzése sokba’ van: a cigi és a sör sem annyi már, mint azelőtt. Minimum két szál elfüstölése előtt képtelen vagyok munkához látni, számomra ez olyan lételem, mint az oxigén vagy az ivóvíz. Ti sem fizettek levegővételért? Na ugye.

- tavaly óta le akarom cserélni a használt Suzukimat egy nívósabb gépjárműre. Igazság szerint egy Audi A8-assal lennék kibékülve, viszont a jelenlegi fizetésemmel több év alatt tudnék csak összespórolni rá.

- a gyerekem modellvasút-, lego- és matchboxgyűjtésbe kezdett. Felelős családapaként kötelességemnek érzem támogatni őt hobbijában.

A lista igény szerint bővíthető, továbbá a felsoroltak együttesen is alkalmazhatók.

Szívesen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oltozz.blog.hu/api/trackback/id/tr3217938226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása