Ja, és még valami!

Véleményblog érdekes és érdektelen témákkal a mindennapokból

„Meseország mindenkié” – The show must go on

2020. október 08. 21:20 - ZsonyaBlog

Ne azért ne olvassanak egy ötéves gyereknek a meleg királyfiról, mert Orbán Viktor azt mondja! Hanem mert nem nekik való. Felnőtt fejjel mi már értjük, ők még nem. A pornóra sem véletlenül tesszük rá a tizennyolcas karikát.

„A Meseország mindenkié 2020-ban megjelent magyar könyv, amely a liberális világlátás szemszögéből mesél újra klasszikus magyar népmeséket. A mesék főszereplői különböző kisebbségek, például LMBTQ emberek vagy romák” – foglalja össze az internet kollektív tudástára a könyv lényegét.

Végtelen naivitásról tanúskodik, hogy a könyv szerzőiről jóformán bármit képesek vagyunk elhinni, csak azt nem, hogy nem tudták megjósolni jó előre, milyen fogadtatásban fog részesülni a mű itt a Kárpát-medencében, a koronavírus-járvány kellős közepén, ebben az így is éppen eléggé frusztrált politikai légkörben, ahol még alig csendesedett el a pedofília-botrány körüli zsongás. Mire számítottak? „Ó, hát ez csodálatos! Megyek, meg is veszem a gyerekemnek karácsonyra”. Ezt a reakciót várták? Pontosan tudták, hogy a politika rá fog szállni, mint a cukrozott mézre, lesz majd egy-két botrány belőle és akkor majd kongathatják a vészharangot, hogy „ahol könyveket égetnek, ott előbb-utóbb embereket is égetnek”. Jól hangzik, de ez nincs így, a huszadik század elmúlt. A kultúrharc viszont folytatódik és egyelőre úgy látszik, a politika kellőképpen ki is használja, hogy a társadalmi indulatokból nyert energiákat a saját hasznára fordítsa. Megkockáztatom, hogy a könyv szerzőit csakis a profitszerzési vágy vezérelte. Ennek a társadalmi és politikai következményeit azonban felelőtlenség volna tagadni vagy nem észrevenni.

Értelmiségiek, ti hol vagytok ilyenkor? Véleményetek is van, vagy csak előveszitek a popcorn-t és a kényelmes fotelből egy korsó sörrel a kezetekben nézitek végig, ahogy a sok proli legyilkolja egymást? Könyvdarálás, szivárványos zászló kitétele, szivárványos zászló levétele... Ja, hogy nem a mi problémánk! Akkor kié? Hol vannak a gyermekpszichológusok? Jó lenne, ha ők is megszólalnának a témában. Vagy arra várunk, hogy a politikusok magyarázzák el nekünk, mit kell gondolni az óvodai nevelésről? Hagyjuk, hogy ez is ideológiai harcok martalékává váljon és majd keresztül nyomják rajtunk valamelyik narratívát? Én úgy vagyok vele, hogy a két rossz közül a kisebbikkel sem érném be szívesen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oltozz.blog.hu/api/trackback/id/tr2316232722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása